Waarom twee bv’s vaak beter is dan één

Datum: 29-5-2018

Veel directeur-grootaandeelhouders (dga’s) hebben twee of meer bv’s. Dat is duurder en complexer dan één bv, maar de voordelen zijn doorgaans veel groter dan deze nadelen.

Als u een bv opricht, heeft u daar waarschijnlijk goed over nagedacht. Een bv heeft verschillende voordelen. Zo is de belastingdruk binnen een bv soms lager dan bij een eenmanszaak. U bent minder snel aansprakelijk bij schulden en als uw bedrijf onverhoopt failliet gaat, betekent dat niet automatisch ook uw persoonlijke faillissement, zoals bij een eenmanszaak het geval kan zijn.

Failliet
Maar ook met een bv kunnen de zaken slecht gaan. Als u verlies maakt of op een andere manier in de problemen komt, moet u het kapitaal dat nog in de bv zit gebruiken om aan uw verplichtingen te voldoen. In het ergste geval gaat uw bv failliet en gaat al het geld dat er nog in zit in rook op.
Om dat te voorkomen kunt u niet uitgekeerde winsten natuurlijk aan uzelf uitkeren als dividend. Maar als het al slecht gaat, is het meestal al te laat. U moet dan eerst de dividendtoets doen om te bepalen of dit wel mag en die zal dan doorgaans negatief uitpakken.
Gelukkig is er een simpele oplossing voor dit risico; een holding. Dat is een bv waarmee u uw werkmaatschappij(en), waarmee het geld wordt verdiend, beheert. Door tijdig de winst van uw werkmaatschappij uit te keren als dividend aan uw holding, stelt u de gemaakte winsten vast veilig. Als de werkmaatschappij in zwaar weer terecht komt, raakt dat uw holding in principe niet. Alleen als er sprake is van kwade opzet of fraude kan uw holding, of u als dga, alsnog aansprakelijk worden gesteld.

Deelnemingsvrijstelling
Een holding heeft meer voordelen. Met een holding kunt u uw werkmaatschappij verkopen zonder dat u meteen de bv moet opdoeken. Verder hoeft u de verkoopwinst dan niet naar privé over te boeken, maar mag u deze winst overboeken naar de holding zonder dat u daar nog eens belasting over hoeft te betalen (deelnemingsvrijstelling). In plaats daarvan kunt u het geld gebruiken voor een eventuele nieuwe onderneming of om te beleggen.
Dat laatste kan in een bv veelal voordeliger dan in privé. Nu u niet langer in uw bv pensioen kunt opbouwen, kan beleggen in de bv een aantrekkelijke manier zijn om uw oude dag veilig te stellen. U betaalt dan wel belasting over de behaalde winsten, maar vaak minder dan wanneer u in privé belegt.

Belastingvoordeel
Een laatste voordeel is dat u met meerdere bv’s belastingvoordeel kunt behalen. Winsten tot € 200.000 worden in een bv belast met 20 procent vennootschapsbelasting, daarboven is het tarief 25 procent. Als u meer dan € 200.000 winst boekt, kunt u met twee bv’s de winst soms zodanig spreiden dat de totale winst met 20 procent wordt belast.

Complex
Tenslotte zitten er ook nadelen aan twee of meer bv’s. Elke bv moet een eigen jaarrekening opstellen en aangifte doen. Dat kost uiteraard meer geld. Bovendien is het besturen van meerdere bv’s complexer en is het lastiger om precies te weten wat er binnen de bv’s gebeurt.
Als u overweegt een bv op te richten, kan een gecertificeerd financieel planner u goed adviseren. Hij of zij kan de voor- en nadelen en de risico’s van het oprichten van een bv met een holding voor u op een rij zetten. Zodat u goed weet waar u aan begint.