Trouwen in 2018? Houd een goede administratie bij.

Vanaf 2018 veranderen de wettelijke regels als u gaat trouwen. Het bijhouden van een goede financiële administratie wordt veel belangrijker. Hoe doet u dat?

In 2018 veranderen de wettelijke regels met betrekking tot het huwelijk. Wij schreven daar eerder al over. Als u geen huwelijkse voorwaarden laat opmaken, trouwt u vanaf volgend jaar niet langer in algehele gemeenschap van goederen. In plaats daarvan ontstaat een zogeheten “beperkte gemeenschap van goederen”. Een gevolg daarvan is dat alle bezittingen die u voor het huwelijk bezat, buiten de huwelijksgemeenschap vallen en dus privé-vermogen blijven.

Dit betekent concreet dat het belangrijk is om een goede administratie van uw bezittingen bij te houden. Onder de nieuwe regels ontstaan er namelijk drie vermogens: het gemeenschappelijk vermogen dat is opgebouwd sinds u bent getrouwd en de twee vermogens die er waren voor u ging trouwen. Als u deze drie vermogens niet goed administreert, loopt u een groot risico bij een eventuele scheiding of overlijden.