Datum: 19-6-2018
Vakantie is voor de meeste mensen een heerlijke tijd, maar toch geldt dit niet voor iedereen. Er kan van alles gebeuren onderweg waardoor de vakantie kan veranderen van leuk naar minder leuk. Wat is er van te voren allemaal te regelen om een vakantie zonder zorgen te hebben?
Zo net deed hij het nog…maar ik krijg hem nu helemaal niet meer aan de praat. Wat gezaag van de startmotor en daar blijft het bij. Wat nu? Daar sta je dan op een verlaten parkeerplaats in het buitenland met een vermoeide echtgenoot en twee jengelende kinderen. Of deze: Ik wist toch zeker dat ik mijn horloge hier had neergelegd…..en je partner: kijk dan eens goed, zo’n horloge loopt toch niet zomaar weg…
En dat zijn nog maar de technische ongemakken die zich kunnen voordoen op vakantie: autopech of diefstal van spullen. Er zijn nog twee belangrijke vakantierisico’s die zich kunnen voordoen: je kunt zelf ziek worden of zelfs overlijden of je kunt niet met vakantie vanwege het ziek worden of overlijden van een van de mensen in je directe omgeving. Hoe kun je nu zo goed mogelijk de risico’s indekken voordat je met vakantie gaat?
Ziekte of ongeval
Allereerst ziekte of ongeval van je zelf. In principe is het zo dat de Nederlandse basisverzekering medische hulp op vakantie in Nederland sowieso vergoedt, maar buiten Nederland ook. Maar dan wel maximaal tot hetzelfde kostenniveau dat in Nederland geldt. Dus, als de kosten in het buitenland lager zijn of ongeveer hetzelfde, dekt de basisverzekering van de ziektekosten dat? Liggen de kosten hoger dan in Nederland, dan komt het meerdere voor eigen rekening. Om dat risico in te dammen, kies je bij je reisverzekering voor het meeverzekeren van medische kosten. Heb je al een aanvullende zorgverzekering, dan kan het zo zijn dat die extra kosten geheel of gedeeltelijk al gedekt zijn. Belangrijke boodschap: check je ziektekostenverzekering voor dekking in het buitenland voordat je op reis gaat.
Een ander geschetst risico is dat je door ziekte of overlijden van een familielid zelf niet op vakantie kunt, dan heb je een annuleringsverzekering nodig die de kosten vergoedt. Ook hier weer: goed controleren wat je reisverzekering precies doet. Is ‘verzekerd bij annuleren’ aangevinkt, wat is er dan precies verzekerd? Wat zijn de voorwaarden? Wanneer wordt er wel en wanneer niet uitgekeerd?
Diefstal
Zo geldt ook bij de verzekering tegen diefstal, dat je van te voren altijd moet checken wat je eigen risico is en voor welke landen de dekking geldt. En, heel belangrijk, doe altijd aangifte op het plaatselijke politiebureau. De verzekeraar zal doorgaans om een bewijs van aangifte vragen.
Autopech
En als laatste, waar ik mee begon: autopech. Veel mensen zijn lid van de ANWB of van een andere organisatie die speciaal voor de automobilist is. Het kan ook onderdeel van je reisverzekering zijn. Let wel op dat je niet dubbel verzekerd bent, want dat zou zonde zijn: een dubbele uitkering bestaat niet.
Check je verzekering
Ziekte, ongeval, diefstal, annuleren, autopech, allemaal risico’s die zich kunnen voordoen tijdens vakantie. Een lidmaatschap van een organisatie, een reisverzekering maar ook een doorlopende reis- en annuleringsverzekering kan veel leed verzachten en oplossingen bieden. Check goed wat je wel en niet moet of kunt verzekeren. Beter nu dan straks. Voorkomen is beter dan genezen.
Advies nodig?
Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk helpt u graag om via een overzichtelijk adviestraject een goed financieel plan te maken.