6 belastingtips om op de valreep van 2017 geld te besparen

Verdien geld door nog voor het eind van het jaar slim gebruik te maken van aftrekposten en vrijstellingen.

Wilt u op de valreep van 2017 de belastingdruk verminderen? Het kan, bijvoorbeeld door te schenken of door uw spaargeld in een BV onder te brengen. Het is een hele lijst en dus even wat leeswerk om het door te nemen, maar het kan u veel geld besparen.

Grote aankoop
U betaalt elk jaar belasting over het vermogen dat op 1 januari in uw bezit is. Door een grote aankoop die u toch al van plan was te doen naar voren te halen, heeft u minder vermogen op 1 januari. Er geldt in 2018 een vrijstelling van € 30.000 per persoon.

Schenking
Als u wilt schenken aan bijvoorbeeld uw kinderen, kan het voordelig zijn dat nog dit jaar te doen en niet begin volgend jaar. Het valt dan in 2018 niet in box 3. Als u een bedrag wilt schenken dat hoger is dan de vrijstelling (in 2017 bedraagt de vrijstelling voor kinderen € 5.320) kunt u een deel dit jaar schenken en een deel begin volgend jaar. Dan profiteren uw kinderen maximaal van de vrijstellingen.

Spaar-BV
U betaalt over uw spaargeld en beleggingen een bepaald percentage aan belasting. Dat staat los van het rendement dat u ermee behaalt. In een spaar-BV betaalt u echter belasting over het werkelijk behaalde rendement. Dus als u vanwege de lage spaarrente nauwelijks rendement maakt, betaalt u ook nauwelijks belasting. Een spaar-BV brengt wel kosten met zich mee en is daarom alleen interessant voor de wat grotere vermogens.

Giften
U mag giften aan goede doelen aftrekken van uw inkomen. U betaalt dan minder belasting. Normaal gesproken zijn giften alleen aftrekbaar boven de één procent van uw verzamelinkomen. Maar als u gedurende minimaal vijf jaar aan een bepaald doel doneert, zijn deze giften volledig aftrekbaar. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen en het moet gaan om een door de Belastingdienst goedgekeurd goed doel, een zogeheten Anbi.

Lijfrente
Door nog dit jaar extra geld op een lijfrenterekening te zetten, heeft u op twee vlakken belastingvoordeel: u heeft een extra aftrekpost zodat u over uw salaris of ondernemingswinst minder belasting betaalt en het geld valt volgend jaar niet in box 3. Bereken wel eerst de jaarruimte, die aangeeft hoeveel u dit jaar mag aftrekken.

Hypotheek
Door af te lossen op uw hypotheek slaat u twee vliegen in een klap: uw hypotheeklasten gaan omlaag en u vermindert uw belastbare vermogen op 1 januari. Aandachtspunt is wel of u nog wel op tijd bent: bij veel banken kunt u alleen rond de eerste van de maand aflossen. Als u later in de maand wilt aflossen, wordt het geld dan pas de volgende maand gebruikt om op de hypotheek af te lossen.

Hoewel sommige van deze manieren om belasting te besparen makkelijk zelf zijn uit te voeren, loont het vaak om advies te vragen aan een gecertificeerd financieel planner FFP. Niet alleen om de eventuele gevolgen ervan door te rekenen; hij of zij kent nog meer manieren waarmee belasting kan worden bespaard door optimaal om te gaan met de fiscale regels en vrijstellingen. U verdient de kosten van een financieel adviseur meestal ruimschoots terug.