Beleggen in wijn, munten en vakantiehuizen: is dat interessant?

Bij beleggen denkt u waarschijnlijk aan aandelen en obligaties. Maar er zijn meer, en leukere, manieren om rendement te maken. Maar let op de risico’s.
Nu de beurskoersen tot grote hoogtes zijn gestegen en de spaarrente vrijwel nul is, is er steeds meer belangstelling voor beleggen in recreatiewoningen, wijn, goud, zeldzame whisky, crowdfunding, vastgoedobligaties en -cv’s. Is het verstandig om daar geld in te steken? Waar moet u op letten? En hoe zit het fiscaal?

Om met dat laatste te beginnen: in principe vallen beleggingen in box 3 en betaalt u er vermogensrendementsheffing over. Maar munten, wijn, kunst, oude auto’s en dergelijke kunnen zijn vrijgesteld van belasting als ze voor persoonlijk gebruik worden aangehouden en niet als belegging. Soms valt een vastgoed- of een film-cv* in box 1.

Wat veel particulieren aanspreekt in beleggingen als antiek, een vakantiehuis en crowdfunding is dat ze tastbaarder zijn dan beursgenoteerde, grote en anonieme bedrijven. In een recreatiewoning kunt u ook zelf vakantie houden, dure wijn of whisky kunt u opdrinken en het verzamelen van zeldzame munten of kunst kan niet alleen lucratief zijn, maar ook boeiend als hobby. En met crowdfunding helpt u het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en start-ups aan kapitaal.

Maar beleggen in dit soort alternatieve beleggingen brengt ook risico’s met zich mee. Dan gaat het onder meer om de volgende risico’s:

Liquiditeit.
Beursgenoteerde aandelen, obligaties en beleggingsfondsen kun u dagelijks aan- en verkopen. Een vakantiehuis of een schilderij is minder makkelijk op elk moment te verkopen. Bovendien kunt u niet een stukje van uw vakantiehuis verkopen. Ook bij crowdfunding en veel andere alternatieve beleggingen is het meestal niet mogelijk om te verkopen als u dat wilt.

Enthousiasme.
Bij een vakantiehuis, een schilderij of bij crowdfunding speelt gevoelswaarde meer een rol dan bij beursgenoteerde fondsen. Dat is juist de aantrekkingskracht van zulke beleggingen. De keerzijde is dat u zich als particuliere investeerder in uw enthousiasme laat meeslepen en de realiteitszin uit het oog verliest. Dat maakt goed advies nog meer dan bij “gewone” beleggingen noodzakelijk.

Geen toezicht.
Op de handel in beursgenoteerde beleggingen houdt de AFM toezicht. Zij zorgt er voor dat de handel eerlijk verloopt. Bij recreatiewoningen, munten, whisky, kunst en vastgoedobligaties is dat toezicht er meestal niet. Het is daarom niet altijd meteen duidelijk wat u precies koopt. Bij crowdfunding is er inmiddels enige mate van toezicht. Dat er geen toezicht is, betekent niet bij voorbaat dat het geen goede belegging is. Maar wel dat het zaak is extra kritisch te zijn of u te laten adviseren door een onafhankelijk adviseur.

Spreiding.
Beleggingsfondsen en indextrackers (ETF’s) investeren in vaak honderden verschillende bedrijven en overheden. Daarmee is het risico breed gespreid. Als u een groot deel van uw geld in een vakantiehuis steekt of in slechts enkele leningen bij crowdfunding spreidt u het risico niet. De AFM adviseert om niet meer dan 10 procent van de beleggingen in crowdfunding te steken.

Waar vind ik advies?

Als u gaat beleggen, is het altijd belangrijk om vooraf een goede risicoanalyse te maken. Dat geldt in nog sterkere mate als u wilt beleggen in alternatieve beleggingen. Laat u daarom van tevoren goed voorlichten door een gecertificeerd financieel planner FFP. Hij of zij kan een zakelijke analyse maken van de risico’s en de potentiële opbrengsten.

*Meer informatie over een commanditaire vennootschap vindt u op de site van de Belastingdienst.