Financiële onrust bij scheiden of overlijden

Help, ik ga scheiden. Hoe moet dat nu met ons huis? Of, als mijn man komt te overlijden, kan ik dan in het huis blijven wonen? Het huis, de plek waar we wonen, is zo’n belangrijk element in een mensenleven. En al helemaal als u getrouwd bent of samenwoont en een van beide partners valt weg. Hoe moet dat dan met het huis?Overlijdensrisicoverzekering?
Een beetje bewust met een huis omgaan is vaak pas aan de orde als u een huis koopt en een hypotheek gaat regelen. Dan worden opeens allerlei vragen gesteld waar u van tevoren nooit over had nagedacht. Opeens wordt gepraat over een overlijdensrisicoverzekering. Als een van beide partners komt te overlijden, wil je niet dat de andere partner het huis uit moet omdat de kosten niet meer betaald kunnen worden. Vaak stellen banken deze verzekering verplicht om allerlei financiële ellende te voorkomen. Bij een hypotheek van 3 ton hoort dan al gauw een overlijdensrisicoverzekering van 3 ton. Als de partner overlijdt, komt de verzekering tot uitkering en kun je in één keer de hypotheek aflossen. Of je nu wel of niet erfbelasting over die uitkering moet betalen, hangt af van hoe goed je geadviseerd bent.

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden
Ook is het van belang of je in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. En bij die gemeenschap van goederen hoort natuurlijk ook de nieuwe wet beperkte gemeenschap van goederen die sinds 1 januari van dit jaar geldt voor nieuw gesloten huwelijken. Met deze wet geldt de gemeenschap van goederen alleen over de periode dat je getrouwd bent en niet voor vermogen dat je ervoor hebt opgebouwd. Het is altijd belangrijk om eerst te bepalen van wie welk vermogensbestanddeel is en vervolgens hoe je dat als partners met elkaar wilt regelen.

Overlijden
En als je partner dan overlijdt, dan is het vervolgens belangrijk of er een testament is. Is dat er niet, dan geldt het wettelijk erfrecht. Als dat geldt, dan is de langstlevende degene die de beschikking over de erfenis krijgt. Het kan best zo zijn dat er kinderen zijn die mee-erven, maar zij krijgen alleen een vordering op vader of moeder ter grootte van hun erfdeel. En dat voorkomt dat vader of moeder het huis uit moet om de kinderen uit te kopen bijvoorbeeld. Zou je iets anders willen regelen dan de wet bepaalt, dan moet je een testament maken. Al met al heb je als langstlevende wel het recht om in het huis te blijven, maar het moet natuurlijk wel betaalbaar zijn.

Scheiden
Bij echtscheidingen is het helemaal lastig. Wie kan in zijn eentje de woning betalen en de hypotheeklasten opbrengen? Die moet dan ook nog eens de ander uitkopen. Vaak draait het uit op verkoop van de gezamenlijke woning en zelf een nieuwe woonplek vinden. En dat betekent vaak; terug naar een huurwoning!
Het goed regelen van leven en wonen; dus, samenlevingscontract, trouwen op huwelijkse voorwaarden of toch in gemeenschap van goederen, het opstellen van een testament, het regelen van een hypotheek en hoe zit het dan met de overlijdensrisicoverzekering? Deze organisatie is een kunst op zich. Bij het organiseren hiervan helpt een gecertificeerd financieel planner u graag met raad en daad. Kijk op ‘Vind een gecertificeerd financieel planner’ voor een planner bij u in de buurt.