Datum: 24-09-2018
Minimaal één op de drie huwelijken strandt tussentijds. Echtscheiding raakt veel mensen. Scheiden is een persoonlijk drama, dat emotioneel en financieel vaak een rollercoaster is, heftige tijden waarin gevoelens hoog opspelen, terwijl er ook nog eens allerlei belangrijke beslissingen moeten worden genomen zoals over inkomen nu en inkomen later. In Jip en Janneketaal: heeft een van beide partners recht op alimentatie en hoe zit het met het pensioen?
Alimentatie
Bij alimentatie denken mensen vaak meteen aan partneralimentatie, maar dat is te kort door de bocht. Je hebt twee soorten alimentatie: voor de partner en voor de kinderen. De achterliggende gedachte is dat het gezin zoveel mogelijk de bestaande levensstijl kan blijven houden. Dat kinderen niet opeens niet meer op vakantie kunnen bijvoorbeeld of ineens veel minder kleren kunnen krijgen. Daarvoor zijn normen. Kinderalimentatie is een netto bedrag dat voor de kinderen beschikbaar is. Er is geen fiscale aftrek en ook geen bijtelling bij het inkomen. Bij partneralimentatie ligt dat anders. Als de ene partner veel meer verdient dan de ander, kan het recht op partneralimentatie ontstaan. De alimentatie die vervolgens wordt betaald is bij de betaler een fiscale aftrekpost en voor de ontvanger bruto inkomen waarover belasting moet worden betaald. Bij een goede financiële planning wordt gekeken naar een juiste balans tussen partneralimentatie en kinderalimentatie.
Pensioen
En dan komt het inkomen later, het pensioen. Als beide partners werken, bouwen ze waarschijnlijk pensioen op. En ook hier moet je weer opletten, want er zijn grofweg twee belangrijke pensioensoorten: het oudedagspensioen, inkomen dat je krijgt als je niet meer werkt na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, bijvoorbeeld 66 of 67, en partnerpensioen. Dat wordt ook wel nabestaandenpensioen genoemd en is bedoeld als pensioen als een van beiden komt te overlijden. De oudedagspensioenen kun je keurig met elkaar gaan verdelen, maar je kunt ook afspreken dat je allebei je eigen pensioen houdt. Ook wat betreft het nabestaandenpensioen kun je afspraken maken. Wil je nog inkomen van je toekomstige ex-partner als je al heel lang geleden gescheiden bent? Of wil je misschien een extra stukje eigen oudedagspensioen. Die mogelijkheden bestaan en vragen ook om een goede financiële planning.
Advies
Alimentatie, let op een goede balans tussen partneralimentatie en kinderalimentatie. Pensioen, bedenk of je wilt verrekenen. En vergeet het nabestaandenpensioen niet. Laat je hiervoor adviseren door een gecertificeerd financieel planner.
Doordenken met FFP.