Voorwaarden hypotheek voor ondernemers versoepeld

Datum: 20-08-2018

Bent u beginnend ondernemer en wilt u een huis kopen? U hoeft niet langer over drie boekjaren cijfers te laten zien, maar u kunt soms al na één jaar een hypotheek krijgen.

Zzp’ers en andere zelfstandigen krijgen doorgaans minder makkelijk een hypotheek dan werknemers met een vast contract. En als ze een hypotheek krijgen, moeten ze vaak meer eigen geld meenemen dan huizenkopers in loondienst. Bovendien moeten zij de cijfers over minimaal drie afgesloten boekjaren laten zien. Dat betekent dat een zzp’er of andere zelfstandige in de praktijk vaak pas na vier jaar een hypotheekaanvraag kan indienen.

Maar met ingang van juli 2018 zijn de regels voor ondernemers versoepeld. Ondernemers kunnen bij sommige banken en verzekeraars nu al een hypotheek met NHG – de Nationale Hypotheek Garantie – krijgen als zij nog maar een jaar actief zijn. De NHG staat garant voor hypotheken tot € 265.000. Dat betekent dat hypotheekverstrekkers nauwelijks risico lopen als zij geld uitlenen.

U kunt deze garantie krijgen als u een Inkomensverklaring Ondernemer heeft laten opstellen. Een Inkomensverklaring Ondernemer wordt opgesteld door enkele gespecialiseerde bureaus. In zo’n verklaring staat wat de komende tijd het te verwachten inkomen van de zelfstandige is. Een Inkomensverklaring Ondernemer kijkt vooruit en niet achteruit, en is daarmee een betere voorspeller van de kredietwaardigheid van de ondernemer dan cijfers over de afgelopen drie boekjaren.

Een Inkomensverklaring Ondernemer kan al worden opgesteld na een jaar van actief ondernemerschap. Bij het opstellen van zo’n verklaring wordt niet alleen gekeken naar de achtergrond van de ondernemer, maar ook naar de sector waarin hij of zij actief is en naar andere variabelen.

De Inkomensverklaring Ondernemer komt in de plaats van de Inkomensverklaring zzp’er, die eind 2016 werd ingevoerd en die alleen gold voor zelfstandigen met een eenmanszaak. De nieuwe verklaring strekt zich ook uit tot zelfstandigen die geen zzp’er zijn, zoals leden van een maatschap, dga’s van een BV en vennoten van een vof (vennootschap onder firma).

Zzp’ers en andere zelfstandigen kunnen nog niet bij alle hypotheekverstrekkers terecht met een Inkomensverklaring Ondernemer, maar het aantal banken en verzekeraars dat meedoet, neemt wel toe.

Uiteraard is het verkrijgen van een Inkomensverklaring Ondernemer geen garantie dat u de hypotheek krijgt die u wilt. Bovendien is het niet altijd verstandig om maximaal te lenen. Bijvoorbeeld als u in de toekomst verwacht om als ondernemer flinke investeringen te moeten doen. Of als u overweegt om minder te gaan werken of meer te gaan uitgeven vanwege gezinsuitbreiding.

Als u overweegt om een huis te kopen kan een gecertificeerd financieel planner FFP u daarbij helpen. Deze financieel planner kan doorrekenen wat haalbaar is en wat verstandig is, rekening houdend met uw zakelijke en persoonlijke situatie en doelen. Daarnaast kan een financieel planner verschillende persoonlijke scenario’s doorrekenen, zodat u goed op de toekomst bent voorbereid.