Zo bespaart u geld met uw belastingaangifte

Door de jaarlijkse belastingaangifte slim in te vullen, kunt u misschien (belasting)geld besparen. Het is weer aangiftetijd: sinds 1 maart kunt u belastingaangifte doen via belastingdienst.nl of via de app. Het is vaak de moeite waard om er goed voor te gaan zitten. De kans is namelijk groot dat u geld kunt besparen door slim aangifte te doen. Wat zijn belangrijke aandachtspunten?Wanneer moet u aangifte doen?
U bent verplicht om aangifte te doen als u van de Belastingdienst een brief heeft ontvangen waarin staat dat u aangifte moet doen. Maar u bent ook verplicht om aangifte te doen als u meer dan € 25.000 aan vermogen heeft, zoals spaargeld of een tweede huis. Ook moet u aangifte doen als u inkomsten heeft waarvan de Belastingdienst niet op de hoogte is. Denk aan inkomen als ondernemer, inkomen uit freelance werk of als u uw huis tijdelijk heeft verhuurd via bijvoorbeeld Airbnb.

Vul altijd de aangifte in
Vul altijd de aangifte in, ook als u geen aangifte hoeft te doen. Misschien zijn er aftrekposten, zodat u belasting kunt terugkrijgen. Als u ergens tijdelijk heeft gewerkt, is de kans groot dat u geld terugkrijgt door aangifte te doen. Dit geldt onder meer vaak voor studenten die een of meer kleine baantjes hebben gehad.

Doe u aangifte online!
Doe aangifte via de website. U kunt ook via de app aangifte doen, maar dan kunt u geen items, zoals aftrekposten, wijzigen of toevoegen. U betaalt dan mogelijk te veel belasting.

Voor wanneer moet u aangifte doen?
Doe bij voorkeur voor 1 april aangifte. U moet voor 1 mei aangifte doen, tenzij u uitstel vraagt. Dan moet u voor 1 september aangifte doen. Als u voor 1 april aangifte doet, loopt u geen risico dat u belastingrente moet betalen. Dat risico loopt u wel als u in april of later aangifte doet.

Check de vooraf ingevulde gegevens.
Veel gegevens staan al ingevuld, zoals uw rekeningsaldi, de woz-waarde van uw eigen woning en uw salaris of (pensioen)uitkering. Deze gegevens zijn niet altijd correct. Bovendien kunnen gegevens ontbreken, omdat de Belastingdienst daar geen weet van heeft, zoals aftrekbare giften aan goede doelen en ziektekosten.

Samen aangifte doen
Doe samen aangifte. Als u een fiscaal partner heeft – hier staan de voorwaarden – is het vaak voordelig om samen aangifte te doen. U mag namelijk schuiven met sommige aftrekposten en met vermogen op een manier die voor u als belastingbetaler het meest voordelig is.

Hypotheek
Heeft u uw hypotheek in 2017 overgesloten? De eventuele boeterente en afsluitkosten zijn meestal aftrekbaar.

Iets vergeten?
Als u de aangifte heeft ingevuld en opgestuurd en u wilt later alsnog iets wijzigen, zoals een vergeten aftrekpost, kunt u dit corrigeren door simpelweg opnieuw aangifte te doen. De Belastingdienst beoordeelt altijd het laatst ingestuurde formulier. Als u al een definitieve aanslag heeft gekregen, moet u soms op een andere manier de correcties doorgeven. Raadpleeg daarvoor deze webpagina van de Belastingdienst.

Neem de tijd om aangifte te doen. Het kan u geld besparen. Een gecertificeerd financieel planner FFP kan u hierbij helpen. Door voor u aangifte te doen, maar ook door een second opinion te geven over een door u ingevulde aangifte. Zo weet u zeker dat u geen zaken over het hoofd heeft gezien. Een financieel planner kan u ook advies geven over hoe u zaken dit jaar slim kunt plannen en met aftrekposten kunt omgaan, zodat u volgend jaar minder belasting betaalt.