Mijn bedrijf is mijn pensioen…toch?

Ondernemers denken vaak te rooskleurig over hun onderneming. Hun eigen inbreng vinden ze vanzelfsprekend en ze verwachten dat een opvolger er ook zo over zal denken. Bovendien hebben ze geen idee wat wel en niet een echte pensioenvoorziening is. Terwijl het bedrijf waarschijnlijk een van de belangrijkste pijlers van hun oudedagsvoorziening zal zijn. Welke herkenbare pijnpunten zijn alvast te noemen? Veel leed kan worden voorkomen door tijdig een financieel planner in te schakelen.

“Natuurlijk heb ik mijn pensioen goed geregeld. Ik heb toch mijn bedrijf. Als ik dat straks verkoop, heb ik alle geldzorgen opgelost. En ik heb ook nog een FOR, daar staat ook aardig wat geld in, dus over mijn pensioen hoef ik me geen zorgen te maken.” Hoeveel ondernemers denken zo over hun financiële toekomst? Helaas, te veel.

FOR en de belasting

Allereerst even de FOR, de Fiscale Oudedagsreserve. Tegenwoordig heet het Oudedagsreserve, maar het principe is hetzelfde. Jaarlijks mag u als ondernemer een bepaald percentage van de winst aftrekken, dat bedrag staat op de balans als oudedagsreserve en in de toekomst hoeft u hier pas belasting over te betalen. Ho, wacht eens even. In de toekomst belasting over betalen? Dus, gewoon belastinguitstel over dat bedrag? En niet een spaarpotje?
Dat klopt. Als er bijvoorbeeld een ton aan oudedagsreserve op de balans staat, dan betekent dit dat over die ton nog geen belasting is betaald en dat dit in de toekomst moet gebeuren. De grote vraag is natuurlijk: kan de belasting in de toekomst worden betaald. Met andere woorden: staat er aan de andere kant van de balans genoeg bezit? Bijvoorbeeld machines of een gebouw, bezittingen die echt geld opleveren. Als er netto een ton bezit tegenover staat, houdt u na belastingbetaling waarschijnlijk wel wat over. Maar hoeveel moet uw bedrijf echt opbrengen om een financieel onbezorgde oude dag te hebben? Dan moet u eerst weten wat u netto wilt uitgeven in de toekomst en wat u elders al aan pensioen hebt opgebouwd.

AOW

Waarschijnlijk krijgt u als ondernemer ook AOW, maar als u altijd ondernemer bent geweest en nooit ergens in loondienst hebt gewerkt, zal dat ook zo’n beetje het enige pensioen zijn wat u krijgt. Misschien is er de Oudedagsreserve, of in het geval van een BV, een pensioen eigen beheer uit het verleden of een oudedagsverplichting van nu. Maar in wezen zijn dit allemaal situaties met belastinguitstel. Dus, wat levert het bedrijf op? Veel mensen denken over hun onderneming te positief. Ze vergeten, of willen niet zien, dat markten constant in beweging zijn, dat concurrenten niet stil zitten en dat opvolgers soms moeilijk te vinden zijn. Hun eigen inbreng in tijd en geld vinden ze vanzelfsprekend, ze hebben immers hart voor de zaak.

Pensioenplanning en overwinst

Helaas, een volgende koper zal er zakelijk naar kijken. En zal eerst alle kosten van de arbeid wegstrepen uit de waardering van de onderneming. Het gaat namelijk om de overwinst. Wat houdt het bedrijf over als alle arbeid betaald is? Daar kunt u dan misschien een factor op los laten. Of u nu twee keer de overwinst kunt krijgen bij de verkoop van uw bedrijf of vijf keer, het is nogal een verschil. Snappen hoe de financiële hazen lopen, is bijna een natuurwet. Vroegtijdig met pensioenplanning beginnen is een natuurwet. En tijdig piketpaaltjes slaan voor de overdracht van uw bedrijf is dat ook.

Hulp nodig?

Een financieel planner helpt bij het inzichtelijk maken van de beslismomenten, zodat u straks bij de overdracht van uw bedrijf niet alleen met een enorme belastingschuld zit en uw pensioenvoorziening in gevaar komt.