Starten als zzp’er? Let hier op!

datum: 7-8-2018

Onlangs heb ik een klant geadviseerd die overweegt voor zichzelf te beginnen nadat zij haar baan was verloren.

Een klant van mij wordt binnenkort buiten haar schuld ontslagen vanwege een reorganisatie. Haar hele afdeling verdwijnt naar het buitenland.

Ontslag krijgen is nooit leuk, zeker niet als je er niets aan kunt doen en als je – zoals mijn klant – kostwinner bent. Maar het leed wordt in haar geval verzacht met een flinke transitievergoeding. Bovendien wordt zij nog een aantal maanden doorbetaald en verwacht zij met haar universitaire technische achtergrond makkelijk elders aan de slag te kunnen.

Starten als zzp’er
Zij loopt al langer rond met het idee om voor zichzelf te beginnen. Maar de gouden ketenen en de veiligheid van haar baan – uitstekend salaris en dito secundaire arbeidsvoorwaarden – hielden haar altijd tegen. Nu toch alles anders wordt, is het moment om alsnog de stap te zetten. Als zzp’er verdient zij met hetzelfde werk waarschijnlijk meer dan als werknemer. Bovendien heeft zij als zzp’er alle vrijheid om zelf haar werk in te delen.
De reden waarom ze mij heeft gevraagd om advies is in eerste instantie de vraag wat ze het beste kan doen met de transitievergoeding. Maar al snel komen we, zittend aan haar grote keukentafel, te praten over de risico’s die samenhangen met het zelfstandig ondernemerschap. Want ze vindt het wel een beetje eng. Wat nu als er geen opdrachten komen? Of als zij ziek wordt? Nu nog heeft zij recht op bijna 2 jaar ww, maar als zelfstandige raak je je ww-rechten voor altijd kwijt.

Startersregeling
Dat is voor mij het moment om uit te leggen wat de startersregeling van het UWV inhoudt. Met de startersregeling kun je beginnen als ondernemer met behoud van uitkering. Er zijn twee varianten, maar de meest aantrekkelijk voor mijn klant is dat zij het 6 maanden lang probeert als zzp’er. Zij krijgt gedurende deze startperiode 29 procent minder ww. Omdat de ww 70 procent van het laatstverdiende loon is, krijgt zij dan dus afgerond 50 procent van het laatst verdiende loon.
Voordeel van deze startperiode is dat zij geen sollicitatieplicht heeft en dat zij zich daardoor volledig op haar bedrijf kunt storten. Minstens zo belangrijk is dat zij haar volledige ww-rechten terugkrijgt als zij na 6 maanden weer besluit te gaan solliciteren. Bijvoorbeeld omdat het ondernemerschap minder oplevert dan zij had verwacht of omdat zij het niet leuk vindt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Wat haar wel zorgen baart, vertelt ze terwijl ze haar man aankijkt, is wat er gebeurt als zij ziek wordt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet alleen duur, je moet ook worden goedgekeurd. En ze hoort dat het vaak lastig is om een uitkering te krijgen als je niet kunt werken wegens psychische klachten. Als startend ondernemer, zo leg ik uit, kan zij een beroep kan doen op de arbeidsongeschiktheidsverzekering van het UWV. Weinig mensen weten van het bestaan daarvan, maar het is een prima regeling. Een groot voordeel ervan is dat zij daarvoor niet, hoeft te worden gekeurd. Ik benadruk dat zij deze moet afsluiten binnen 13 weken nadat zij als zelfstandige is begonnen, anders kan het niet meer.

UWV
Wie is ontslagen en overweegt voor zichzelf te beginnen, krijgt te maken met de complexe regels van het UWV. Voor mijn klant is de startersregeling een prima manier om de overstap van loondienst naar het ondernemerschap. En met een arbeidsongeschiktheidsverzekering van het UWV kan zij het risico van ziekte afdekken. Dat maakt de stap van werknemer naar zzp’er, zeker voor een kostwinner, een stuk kleiner. Een gecertificeerd financieel planner FFP kan u hierbij goed adviseren.